Energie, wat is dit eigenlijk?

Voor de een betekent energie iets dat te maken heeft met de stroomvoorziening in huis. Weer een ander denkt hierbij aan gezond eten, drinken en sporten. Mensen gaan wandelen in de natuur om weer op te laden. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat ze energie krijgen van het omgaan met hun vrienden en familie.

Feitelijk

Aangezien er zoveel voorbeelden worden genoemd mbt energie, is het dus feitelijk bekend dat ons hele leven uit energie bestaat. Want iedereen heeft hierin namelijk gelijk! Het is zelfs bewezen: De stroom in huis is feitelijk aanwezig, je merkt dit aan dat de lampen en huishoudelijke apparatuur het doen. Gezond eten en sporten is ook bewezen omdat je dit merkt aan je eigen acties en de gezondheid van je lichaam is hierin te meten. Ook is te merken dat je energie van anderen kan krijgen, maar ook dat anderen energie af kunnen tappen. Ga maar eens praten met iemand die sterk in slachtofferrol zit en veel klaagt, dan voel je je naderhand meestal aardig leeggezogen. Maar ga je met iemand om die krachtig in het leven staat, krijg je juist heel veel energie. Mensen die veel gepest zijn ook middels mimiek, krijgen hier naderhand psychische problemen mee. Ook dit is feitelijk waarneembaar. 

Vandaar dat vanuit feitelijk perspectief, alles energie is. Alles wat leeft en beweegt wordt gedreven door energie. Wij mensen bestaan zelfs uit energie... Hoe kunnen we anders iemand aansteken met vrolijkheid of ons moe voelen na een zwaar gesprek. Hoe kunnen we anders ons beter gaan voelen door te eten. 

Om leren gaan met je eigen energie:

Als men leert met energie om te gaan, wordt energie een kracht! Zeg nou zelf, als de stroomdraden in huis verkeerd liggen of de draden liggen open dan is dit niet bevordelijk voor de energiedoorstroom en het kan soms zelfs gevaarlijk zijn. Dus is het belangrijk dat je zorgt voor de juiste benodigheden om de energie goed door te laten stromen.

Het is dus belangrijk om met respect om te gaan met Energie. Inclusief je eigen Energie! 

Hoe zorg je voor jouw energie?

Vanuit de Piramide van Abraham Maslow, een veel bijgepakt instrument bij vele opleidingen, wordt al bekend gemaakt dat de mens zich eerst  in het onderste deel 'fysiek' voldaan moet voelen, voordat de mens door kan naar de volgende fasen.

In volgorde zijn de fasen:

1 Fysiek: Voldoende zuurstof, eten&drinken, slapen, kleding, onderdak, seks

2 Zekerheid: Lichamelijke Veiligheid, Werkzekerheid, goede gezondheid, Bescherming eigendom

3 Sociale Behoefte: vriendschap, familie, intimiteit

4 Erkenning: Eigenwaarde, Vertrouwen, Waardering, Respect van en voor anderen

5 Zelfactualisatie: Moraal, Creativiteit, Spontaniteit, geen vooroordelen, oplossen problemen, acceptatie werkelijkheid. 

 

Gaat men rommelen aan de eerste drie fasen, dan krijg je grote problemen in de bovenste twee fasen uit de Piramide. De aspecten vanuit deze fasen gaan zich dan in het negatief verdraaien. Extreme angsten, extreme agressie en extreem verdriet kunnen zich dan voor gaan doen. Dit kan zich uiten richting zichzelf of gericht op anderen. Gevolgen in het gedrag kunnen zijn: Wederzijds respect kan niet worden opgebouwd, er is weinig tot geen actie in het zelfoplossend vermogen en creatief denken, vooroordelen nemen toe, men wantrouwt de ander constant en men let dus te veel op elkaar. Als leerkracht zie ik dit vaak terug in klassen waar al veel gewissel is geweest en/of waar kinderen thuis weinig structuur en veiligheid aangeboden krijgen.

Je zult begrijpen dat wanneer er zowel thuis, als op school, als in de maatschappij of in de omgeving, gerommel is binnen de eerste drie fasen van behoeften, er extreme en negatief onvoorziene acties ten gevolge gaan liggen bij een persoon of groep. Het begin van criminaliteit ligt dan op de loer. 

 

Vandaar dat het heel belangrijk is om goed voor jezelf en jouw Energie te zorgen en om dus de eerste drie fasen extra serieus te nemen. 

De Fysieke basis', hoe kun je hieraan voldoen:

- Onderdak: Zorg voor een fijn thuis waar jij en je dierbaren zich veilig kunnen voelen

- Zuurstof: Zorg ten alle tijde voor voldoende ventilatie. Adem volop zuurstof. Dit heeft je lichaam nodig. Dit is je bestaan. Dit is je geboorterecht. Zonder voldoende zuurstof kun je flauwvallen, hoofdpijn krijgen of in het ergste geval aan dood gaan. 

- Voldoende slaap zorgt voor een goede aarding. Je hebt het gevoel dat je de dag aan kan omdat lichaam en ziel samen kunnen werken. Bovendien laden je organen 's nachts ook op. Bij voldoende slaap zal boosheid, verdriet en angst beter worden verwerkt, waardoor je ook wederom de dag aan kan. 

- De juiste voeding en voldoende drinken zorgt ook voor een goede aarding, de juiste bouwstoffen die ervoor zorgen dat lichaam en ziel samen kunnen werken. 

- Voldoende rustmomenten: Waar slapen in zijn geheel al voor zorgt;' dat lichaam en geest in balans komen,' dient te worden afgewerkt middels rustmomenten over de dag heen. Dit voorkomt wederom overprikkeling, extreme angsten, agressie en extreem verdriet. 

- Luisteren naar je eigen lichaam: heb je klachten als hoofdpijn of rugpijn, end, luister hiernaar. Dit is een waarschuwing van je lichaam dat je nodig aan jezelf moet denken. Je krijgt niet voor niks ergens pijn. Je lichaam zegt hiermee:'foute boel'. 

De tweede fase; Zekerheid :

- Zorg voor je eigen gezondheid en neem niet te veel verantwoordelijkheid van een ander op je omdat je anders te veel hooi op je vork neemt. Accepteer ziekte als een teken dat je even rust moet nemen. Dit kan op Fysiek vlak zijn, maar ook op het niveau: Emotioneel, Mentaal, Energetisch en Spiritueel/ Inzichtelijk/ Inlevend/ Intuitief, is rust nodig. Bekijk daarom op ieder niveau wat jij precies nodig hebt. 

- Doe je werk met toewijding. Heb plezier in wat je doet. Als je doet wat je leuk vindt, staat je hart hier meer voor open. Je trekt dan mensen en werk aan wat je leuk vindt. Ook leuk werk zorgt voor financiële zekerheid en daarbij help je jezelf ook vooruit in je volgende fasen. 

 

De juiste mensen de juiste energie

We hebben het er al over gehad dat wij mensen ook energie aan elkaar kunnen geven en af kunnen tappen. Dit gebeurt meestal niet bewust. Toch kunnen sommige mensen wel bewust energie zuigen, kijk maar naar mensen die jaloezie of afgunst voelen voor iemand. Alleen de intentie sturen dat je de ander iets niet gunt, kan ervoor zorgen dat de energie bij de ander wordt afgetapt. Tenminste... Als de persoon zich niet heeft beschermd. Het is daarom heel belangrijk dat je omringd bent met mensen die bij jou passen opdat wederzijds respect een ongeschreven regel is. Tegen afgunst en jaloezie van mensen kun je je op verschillende manieren beschermen. Tijdens de Workshops bij Praktijk Wonderrijk, leer je jezelf te beschermen. 

Overprikkeling of Onderprikkeling

Er zijn meerdere manieren die ervoor zorgen dat je beschermd bent tegen het aftappen van energie en overprikkeling of onderprikkeling. Overprikkeling betekent dat je teveel informatie en energie van anderen binnen hebt gekregen, waardoor er niks meer bij kan. Je hebt rust nodig. Tijd voor jezelf in de eerste fase vanuit de piramide van Maslow.

Onderprikkeling gaat meestal gepaard met dat je te weinig prikkels krijgt of je wordt steeds afgewezen op hetgeen waar jij voor staat. In dit geval ben je meestal al wat verder in de pidamide zoals in fase 4 Erkenning. Ook als het in de vierde fase rommelt, kom je ook moeilijk aan fase 5 toe. Er treed verveling en moeheid op. Het lijkt of je terug bij af bent, helemaal onder bij fase 1. Je hebt dan mogelijk het gevoel te strijden, maar denkt waarom lukt het niet? Je zit dan in zak en as. 

Bemerk jij bij jezelf of binnen je gezin of familie ook iets mbt tot wat hierboven beschreven staat? Maak dan maar eens een vrijblijvende afspraak bij Praktijk Wonderrijk om te kijken naar jouw opties. 

Praktijk Wonderrijk steekt volop energie in jou. Kom snel een keer langs om te kijken wat Praktijk Wonderrijk voor jou, je gezin, je familie, je school kan betekenen. Of bel 06-36049963